Кілька думок про піст

Share

Коли ми думаємо про піст, що тоді собі уявляємо? Чи уявляємо людину, котра голодує на знак протесту проти всесвітньої несправедливості? Чи людину, наповнену життям та добрими вчинками, з вогнем в очах та переміною в житті? Позитивну властивість посту важко не помітити. Адже він докорінно змінює людину, відновлює її, просвітлює розум, думки та вчинки. Біблійна істина розкриває нам потрійну користь посту.

Що таке піст?

Якщо описати двома словами, то піст – це стримання від чогось, зазвичай від їжі, на певний час. Саме ж слово «піст» означає і «стримання від чогось, особливо від їжі», і «прикрити рукою рота».

Дивовижне в пості те, що він торкається глибин нашого єства. Апостол Павло наголошував, то людина складається із трьох складових: духа, душі та тіла. Кожен із нас ж тією маленькою «трійцею» відображення Бога. Проте більша частина того, що ми робимо в нашому житті, торкається тільки двох складових нашого єства.

Як бачимо, фізична активність допомагає нашому тілу, а також очищує наш розум. Навчання допомагає розуму, але не так вже й впливає на тіло й дух. Поклоніння, молитва впливає на дух, хоча Біблія говорить, що нам потрібно поклонятися й молитися з розумінням, проявляючи це в наших тілах.

Практика посту торкається цілого людського єства. Він позитивно впливає на всі наші складові, відновлюючи та вдосконалюючи людину.

Церкві першого століття була відома користь посту. Час від часу вони проголошували спільний піст заради конкретних цілей. Також по їхніх спільнотах були й особисті пости, особливо народ постився в середу та п’ятницю. Такий піст ми бачимо і в наші дні.

Піст у Біблії

Ісус постив: «Він постив сорок день і сорок ночей і нарешті зголоднів» (Мт. 4:2).

Ісус також закликав до посту: «Коли ж ви постите, не будьте сумні, як лицеміри: бо вони виснажують своє обличчя, щоб було видно людям» (Мт. 6:16).

Також постили й інші великі Божі угодники. Євангелист Лука оповідає нас історію Анни, старенької вдови, котра все своє життя віддала молитві, Богу, Храму. Вона була пророчицею, тому піст та молитва стали для неї невід’ємною частиною у житті. Піст Анни привів її до одного із найдивовижніших моментів у Біблії. Вона пророкувала Марії та Йосипу про їхнє Дитятко Ісуса: «І надійшла вона тієї самої години й почала прославляти Бога та говорити про нього всім, що чекали визволення Єрусалиму» (Лк. 2:38).

Піст, як могутня духовна практика, був відомий не тільки серед християн. Корнилій, римський сотник, котрий анічогісінько не знав про Ісуса, шукав Бога через молитву та піст, і отримав дивовижні результати: «Ось уже четвертий день, як я о цій годині, о дев’ятій, молився у своїй хаті, аж ось передо мною став чоловік у сяючій одежі і мовив: Корнилію, твоя молитва вислухана і твої милостині згадані перед Богом. Пошли, отже, в Яффу і приклич Симона, що зветься Петром. Він перебуває в хаті Симона гарбаря, край моря, він прийде і скаже тобі» (Діян. 10:30-32). Бог послав Петра до Корнилія, і весь його дім був врятований. Тоді Церква зрозуміла, що Бог виливає Свій Дух і на неєвреїв.

Ранні християни використовували піст як пошук Божої волі. Служіння апостола Павла також розпочалося із посту: «Були ж в Антіохії, у Церкві, що там була, пророки й учителі як ось: Варнава, Симон, прозваний Ніґер, Лукій Киренейський, Манаен, вихований з Іродом тетрархом, і Савло. Якось одного разу, коли вони служили Господеві й постили, Дух Святий промовив: «Відлучіть мені Варнаву і Савла на діло, до якого я їх покликав». Тоді вони, попостивши й помолившися, поклали на них руки і відпустили» (Діян. 13:1-3).

Піст повинен стати для нас доброю практикою, відновлюючи наш дух, душу та тіло. Якщо у нас проблеми, якщо в нас нічого не виходить, якщо ми кидаємося то до одного, то до іншого, не маючи ані порядку, ані ряду, то таким чином Господь бажає направити нас на істину дорогу у час посту.

Коли ми будемо постити в молитві та смиренні, в тиші та любові, то отримуємо потрійну вигоду для нашого духа, душі й тіла.

Фото, ілюстративне: Selling of my photos with StockAgencies is not permitted з сайту Pixabay

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *