Надвірнянський Деканат
Духовні науки

Коли ви відчуваєте, що не можете молитися

Share

В кожної людини буває таке відчуття, коли вона розуміє, що їй потрібно молитися, а вона не може цього зробити. Це доволі поширене переживання в духовному житті християнина.

Чи переповнювали вас такі відчуття, як: розчарування, виснаження, пригнічення, перевантаження? Що тоді слід робити?

Зберіться духом, адже ви не самотні.

Це можуть бути труднощі в сімейному житті, проблеми зі здоров’ям, напруженість на роботі, фінансовий стан справ чи будь-що інше. Якщо людина зустрічається з якоюсь однією перешкодою, то вона легко може її здолати, перенести. А от, коли все разом навалюється, тоді буває доволі важко самому справлятися. Саме тоді неможливо не те, що твердо мислити, але і молитися. Це не означає, що людина втратила віру і вона не хоче молитися. Просто в цей момент вона відчуває пустоту.

Які можна використати поради, коли людина не може молитися.

Не беріть перерву у відносинах із Богом.

Це доволі велика спокуса. Просто зробити перерву. Бог розуміє, бо Він добрий. Звичайно, Він зрозуміє. Проте це не відповідь.

Проблема в тому, що молитва може стати для нас швидше роботою, аніж відносинами. Ось тут ми робимо крок назад. Саме так. Адже справа не в роботі. Справа в Його любові, милосерді та благословеннях. Справа в нашій подяці, поклонінню та смиренню.

Божа місія – спасіння людського роду – стає нашою метою та нашою працею. Наші молитви повинні покладатися на Його волю та плани щодо кожної людини.

Не перетворюйте молитву на дисциплінарний обов’язок.

В житті людини молитва – це не частина із списку справ. Так само, як і відносини, котрими вона дорожить – не частина її щоденних справ. Просто людина бажає проводити якнайбільше часу з тією людиною, котра їй дорога. І це природні речі.

Так само і молитва. В ній ми повинні віднайти себе і Бога. Коли ці відносини процвітають, тоді і щасливим буде життя. Господь завжди з нами. Він завжди присутній. Він зустрічає нас та завжди чекає на нас.

Просіть Святого Духа допомогти щиро молитися

«Так само й Дух допомагає нам у немочі нашій; про що бо нам молитися як слід, ми не знаємо, але сам Дух заступається за нас стогонами невимовними. А той, хто досліджує серця, знає, яке бажання Духа і що він заступається за святих згідно з Божою волею» (Рим. 8:26-27).

Бог може нам допомогти молитися, коли ми відчуваємо, що не можемо цього зробити. Ось, що Він нам говорить: «Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені, і я облегшу вас. Візьміть ярмо моє на себе й навчіться від мене, бо я лагідний і сумирний серцем, тож знайдете полегшу душам вашим» (Мт. 11:28-29).

Фото: pexels

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *