Надвірнянський Деканат
Новини Деканату

Надвірна відзначила День Гідності та Свободи

Share

21 листопада – День Гідності та Свободи

Українці, прошу вас, не дайте зламати

Свою гідність і честь, не дайте топтати

Своє прагнення жити достойно в державі

В пам’ять тих, хто загинув…

Вічна їм слава! (взято з Фейсбуку)

У Святому Письмі читаємо слова: «Господь помішав мову всієї землі й розсіяв людей по всій землі» (Бут. 11:9), давши кожному народу свій клаптик землі. І ця, Богом дана земля, для кожної людини є рідна та дорога, свята та дорогоцінна. Для нас, українців, такою землею є Україна – вистраждана, полита кров’ю та потом, з мальовничою природою та родючою землею. І нам, нарешті, слід усвідомити, що ми – не чужинці на цій землі; ми – народ, ми -українці, з глибоким та міцним корінням, який століттями намагалися викорінити, але нікому це не вдалося і не вдасться.

В історії нашої Батьківщини є чимало доленосних дат: радісних та піднесених, сумних та трагічних.

1991 р. – Незалежність нашої України, про яку мріяли століттями, проливши чимало крові, віддавши тисячі життів. Ми вистояли, ми вибороли, ми здобули.

2004 р. – Помаранчева Революція, як заклик до кращого життя, протест проти фальсифікацій.

2013 р. – Революція Гідності, як знак протесту проти свавілля бандитської влади, яка сколихнула цілий світ, не залишивши байдужою жодну душу.

2014-2019 рр. – титанічний подвиг наших мужніх Захисників у невизнаній війни із «братніми російським найманцями», яка, на превеликий жаль, триває і сьогодні. Тисячі українців: чоловіків та жінок, молоді та студентів віддали своє Життя, щоби захистити волю та незалежність України від зазіхань ворога.

Сьогодні, шість років тому, 21 листопада в м. Києві відбулася Революція Гідності та Свободи. Революція відбулася не лише в політичному житті країни. Вона відбулась у нас самих, у нашій свідомості. Адже, Україна – це територія гідності і свободи

21 листопада – день, який назавжди увійшов в історію нашої Багатостраждальної Неньки-України; день, який ми не маємо права забути; день, коли українці, з’єднавшись в одну міцну та сильну націю, боролися за свою Свободу та Гідність; день, сумний та гіркий, жахливий та гнітючий, бо від нас відлетіла увись, до Небесного Отця, Небесна Сотня молодих та щирих патріотів.

Сьогодні, в цей доленосний день, жителі м. Надвірна та навколишніх околиць зійшлись на віче-пам’яті, щоби спільно піднести молитву до Всевишнього Отця за всіх, хто віддав своє найдорожче – життя, щоби ми жили вільно та гідно, щоби над нашими головами розвівався синьо-жовтий стяг, щоби ми чули свою рідну –  солов’їну мову.

Заупокійне богослужіння очолив декан Надвірнянського протопресвітеріату, о. Андрій Бакота, спільно із священиками цього ж деканату. Опісля, до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні відбулось покладення квітів та свічок.

Пам’ятаймо усіх тих, хто міг бути з нами, але не є біля нас: одні вже відійшли від нас, оселилися в домівках Отця Небесного, інші, десь там, в полях Донеччини, боронять нашу із вами незалежність, ціною власної крові, ціною власного життя. Пам’ятаймо їх, молімося, як за живих так і за померлих, допомагаймо їхнім сім’ям, трудімося на добро та розквіт своєї України, бо ми – українці; бо в нас – солов’їна українська мова, милозвучна та лагідна; бо над нами синьо-жовтий стяг – гордий та нескорений; бо ми – нація, вільна та щира, працьовита та незламна.

Сьогодні я молюсь за Україну,
За всіх померлих і за всіх живих,
Які будь-що боронять вже руїну,
Допоки стукіт серця не затих.

Сьогодні я молюсь за батька й брата,
За чиюсь матір і її синів.
Всіх кривдників чекає вже розплата,
На жаль, ціною багатьох життів (взято з Фейсбуку).

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *