Надвірнянський Деканат
Новини Деканату

Святкування Храмового Празнику в Прокатедральному Соборі

Share

7 квітня 2018 правлячий Єпископ Коломийської Єпархії, Преосвященний Владика Василій Івасюк, відвідав прокатедральний Собор Благовіщення ПДМ м. Надвірна, із нагоди храмового празника. Цього року празник Благовіщення співпав із Великою Суботою, тому й свято було торжественно-сумне.

Радість здійснення обітниці спасіння роду людською поєдналася із «Днем Смутку та Тиші». Христа розіп’яли,  Він помер, Його зняли із хреста та поклали до чужого гробу ще й прикотили величезний камінь, щоби, часом, учні не викрали Його тіла. Тіла Христа не видно людям, проте ми знаємо, що саме в цей час Спаситель трощить ворота аду, виводячи звідти людей, які очікували на Спасителя-Месію.

Преосвященнішого Владику Василія, за древнім українським звичаєм, зустрічали хлібом-сіллю, а настоятель прокатедрального Собору о. Андрія Бакота, вручив ключі від Храму.

Урочисту Архиєрейську Літургію очолив преосвященний Владика Василій Івасюк у співслужінні  духовенства Надвірнянського та Пнівського деканатів. У Святій Архієрейській Літургії Владика Василій звернувся до людей з палким словом Божої науки, наголосивши на важливість відповіді Пречистої Діви Марії, архангелу Гавриїлу: «Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову!» (Лк. 1:38). Саме ці слова Марії повинні стати для кожного християнина підтримкою та згодою, приймаючи в своє життя волю Божу. Їй було тяжко. Тяжко буде й кожному із нас. Ми всі, християни, покликані прийняти Благу Новину в своє серце. Проте ми також покликані, щоби ділитися цією Новиною, щоби нести Її цілому світу, а це великий подвиг. Досить тяжке те нелегке було життя Пречистої Богоматері, велику міру страждань Вона пережила.  Ніхто так не терпів, як Пресвята Богородиця. Проте Вона нам дає приклад, щоби ми, протягом свого земного життя, залишалися вірними Благій Новині, залишалися вірними Богу, не зважаючи на перешкоди та труднощі.

В ці Страсні дні пам’ятаймо про страждання та муки Спасителя, пам’ятаймо, як було важко Божій Матері переживати смерть Свого Сина. Нехай в наших серцях відгукнеться Її біль, щоби ми більше ніколи не залишалися байдужими та не проходили повз страждання Христа, повз страждання наших ближніх».

 На завершення богослужінь о. Андрій Бакота, настоятель прокатедрального Собору та декан Надвірнянського деканату, подякував Владиці, духовенству та вірним, що прибули розділити радість Храмового свята.

Чимало людей змогли приступити до Святих Тайн Сповіді та Причастя. Після закінчення Служби Божої Правлячим Єпископом було уділено благословення.

Share

One thought on “Святкування Храмового Празнику в Прокатедральному Соборі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *