Надвірнянський Деканат
Новини Деканату

У Надвірній відбудеться деканальний собор на тему еміграції.

Share

26-29 серпня 2020 року у Львові відбудеться Собор, темою якого буде: «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви».  Підготовкою до цього Собору відбудуться собори парафіяльного, деканального та єпархіального рівнів. Так, 14 грудня 2019 р. Б. відбудеться наш деканальний собор, що буде проходити у місті Надвірна.

Департамент інформації УГКЦ повідомляє, що Глава Церкви підкреслив важливість Собору на тему еміграції та глобальної єдності і зазначив, як потрібно до нього готуватися.

Блаженніший Святослав доручає нам застановитись над питаннями: де ми є, якими ми є, як нам бути разом?

Перше питання – де ми сьогодні є? Блаженніший Святослав зазначає, що ми сьогодні спостерігаємо три тенденції: міграції, імміграції та еміграції. Існує реальна загроза, що наші вірні наражаються на небезпеку випасти із наших спільнот, а тому перед нами, як Церквою, є завдання як віднайти наших вірних там, де вони перебувають?

Друге питання – якими ми сьогодні є? Чи структури нашої Церкви, наші парафії  є сьогодні скрізь, там, де є наші вірні? Як церкві відповісти на виклики часу та піти туди, де її чекають, туди, де ще її немає.

Третє питання – як нам сьогодні діяти, як нам сьогодні бути Церквою? 

Сучасний світ є досить динамічним, перед нами, як спільнотою, стоїть питання: як нам сьогодні збиратися, як нам у тому динамічному русі творити спільноту? Як нам бути єдиною глобальною Церквою на різних її рівнях – зазначає Блаженніший Святослав.

Феномен еміграції ставить перед нашою Церквою нові виклики . «Ми розходимося по світу і наша Церква стала глобальною саме через те, що в різних частинах світу свою Церкву рознесли її діти і віруючі люди. Церква є завжди і всюди з тобою, тому що ти несеш її у собі там, де ти сьогодні живеш, працюєш чи навчаєшся», – сказав Предстоятель УГКЦ.

Щоб допомогти опрацювати чи осмислити ці виклики, Глава УГКЦ запропонував два інструменти: Посинодальне послання цьогорічного Синоду нашої Церкви під назвою «Сопричастя, єдність у житті та служінні нашої Церкви» та Послання Блаженнішого Святослава «Наша Свята Софія», яке якраз говорить про ідентичність нашої Церкви в сучасному світі.

Блаженніший Святослав сподівається, що делегати, котрих оберуть на єпархіальних соборах стануть справжніми речниками спільнот на Патріаршому Соборі УГКЦ – «Еміграція, поселення і глобальна єдність Української Греко-Католицької Церкви».

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *