Надвірнянський Деканат
Новини

Як ТСН маніпулює інформацією: про висвітлення акції протесту 22 червня

Share

Олексій Погорєлов на сайті Родина проаналізував маніпуляції випуску ТСН щодо акції протесту 22 червня біля Верховної Ради України.

Зупинюся лише на першій фразі: “Сімейні цінності атакували центр столиці”. Якщо захочете продовження аналізу ролику, дайте знати коментарем під публікацією на фейсбук сторінці Родина на FB.

“Сімейні цінності атакували центр столиці”

Мільйони глядачів отримали месідж, що сім’я є небезпечною та агресивною силою, а її цінності – руйнівними. Звичайно, це подається у вигляді жарту, буцімто “Ви ж розумієте, ми цих клоунів серйозно не сприймаємо”.
А хтось слухає клоунів? – Ні, на них лише дивляться, з них лише сміються в спеціально відведеному для цього місці – цирку.
Просімейні активісти, зібравшись біля “цирку”, підсилили відповідний ефект сприйняття. Але, жарти вбік.
Проміжний висновок
Є дві лінії конфлікту – проти сім’ї і проти християн.

Перша фраза інформаційного ролику звучить на фоні заставки “Традиційний парад”.

Розберемо кожне із слів.

Парад. Учасників протесту:
  • порівнюють до гомосексуалістів, ніби говорячи: “Чому одним можна (християнам), а іншим (ЛГБТ) – ні. 
  • в такому формулюванні присутній натяк, що просімейні активісти самі є латентними гомосексуалістами, які пригнічують в собі істинні сексуальні прагнення. Через це придушення і виникає агресія, саме тому сімейні “атакують”. Якщо думаєте, що цей висновок притягнутий за вуха, перегляньте матеріали світських ЗМІ про особисте життя Руслана Кухарчука, але шукайте до його одруження, а не після. Так, так, для ЗМІ він був гомосексуалістом, а потім, от халепа, виявився батьком двох дітей.
  • із попереднього пункту виникає наступний: захист сім’ї містить в собі аспект лицемірства: “Хочуть одне, але при цьому надягають на себе маску праведних борців, в той час як ЛГБТ не соромляться своїх бажань, є чесними і щирими”. Українці, Ви з щирими чи з лицемірами? Але це вже висновок з висновку і прямо не витікає із фрази ТСН.
  • слово “парад”, звичайно, має мілітаристські коннотації, і цей сенс підтверджується попередньою подачею різних матеріалів ТСН, де християни були змішані з націоналістами і представлені, як нова коричнева загроза. Знову ж “сімейні цінності атакують”.
  • християни, які хочуть війни, це фанатики. А релігійний фанатизм є способом мислення далекого минулого. Ви ж не хочете бути відсталими?

Традиційний парад. Традиції – це приємні згадки про минуле, певний етнографічний матеріал: “традиції і звичаї народів…” А де в Україні найбільше збереглося традицій? – У селі. Коли християни самі говорять, що  є прихильниками “традиційних цінностей”, то розписуються у своїй селюкуватості. Це не образа з мого боку, але шлях маргіналізації християн, передбачений для нас ідеологами і політтехнологами гендеру. Думаєте я знову перебільшую?

Порівняємо процеси трансформації слова із зростанням дитини.

Якщо дитина поруч з батьками – кожного дня, то батьки не помічають зростання. І щоби зрозуміти, як малюк виріс, батько бере сантиметр, олівець і вимірює. Так само і зі словом. Його трансформація у суспільній свідомості відбувається поступово і непомітно, як зростає дитина, і нам так само потрібні  вимірювальні інструменти – гострий олівець розуму і довгий сантиметр досліджень.

Зовнішність має значення?

Журналістка в студії і репортерка на місці події – привабливі молоді жінки, вони з насмішкою говорять про християн, які прийшли відстоювати сімейні цінності. Ця логіка слів та образів мимовільно спрямовує до висновку: якщо ти – християнин, просімейний, то гарні дівчата будуть дивитися на тебе з презирством. Ну і на противагу виринає клішоване уявлення про “православну дружину” – в хусточці, безформенному платті, змучена, мовчазна, впокорена.

Але головне в іншому, акція виникла, як відповідь на побиття мирних протестувальників 17 червня з гаслами припинити насилля, а ТСН виліпила образ агресорів з мирних людей, які вийшли на захист постраждалих.

Війна – це мир? А правда – це брехня?

Звичайно, витвір ТСН не є журналістикою за класичним визначенням, але не можна не підкреслити філігранність задумів та реалізації творців ролику, майстрів, але іншої професії.

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *