Гріхи проти п’ятої Божої заповіді

Share

Не вбиватимеш (Вих 20,13).

Що робити, а чого уникати, щоб виконати п’яту Божу заповідь?

Заповідь Божа закликає нас турбуватися про життя і здоров’я — власне та інших людей. Дбати про усесторонній розвиток: фізичний, психічний, духовний. Шанувати і дбати про дари, які Бог дав нам, щоб ми їх розвивали і ділилися ними з іншими.

Маємо дбати про своє фізичне і психічне здоров’я, бо їх нам дав і освятив Бог. Турбуватися про здорове харчування, чистоту, спорт, уникати шкідливих звичок (алкоголь, тютюн, наркотики, комп’ютерні й азартні ігри). Дбати про своє духовне життя, щоб зростати в благодаті — єднанні з Богом та людьми.

Шанувати життя і здоров’я інших, уникати всього, що спрямоване проти них: злоба, ненависть, заздрість, помста, бажання зла, зневажання, згіршення. Кожна людина — Боже створіння — отримує життя від Бога, тому аборт та евтаназія, як форми вбивства, є злочинами проти Бога і проти людини.

Невже ж забуде молодиця своє немовля? Не матиме жалю до сина свого лона? Та хоча б вона й забула, я тебе не забуду (Iс 49,15).

Ця Божа заповідь забороняє вбивати людину чи несправедливо створювати небезпеку для її життя та здоров’я. Вбивці і ті, хто свідомо й добровільно допомагають їм вбивати, чинять гріх, що кличе про помсту до неба.

Книга Буття розповідає нам дуже сумну і болісну історію про Каїна і Авеля. Обидва брати приносять Богові жертву. Каїн віддав Богові те, що гірше. Натомість Авель пожертвував Богові найкращих овець зі свого стада. Тому жертва Авеля була прийнята Богом, а жертва Каїна — ні. У Каїна зродилася заздрість проти брата. І сказав Господь до Каїна: «Чого ти розсердився? Чому похмурнів? Коли чиниш добре, будь погідний, а коли ні — гріх на порозі чигає: він і так оволодів тобою, але мусиш над ним панувати» (Бут 4, 6-7). Каїн сказав до брата Авеля: «Ходімо в поле», — і там його убив. Господь сказав до Каїна: «Що ти вчинив? Ось голос крови брата твого кличе до мене з землі. Тепер же проклятий ти від землі, що відкрила свої уста, щоб прийняти кров брата твого з твоєї руки» (Бут 4, 10-12).

Заповідь Божа забороняє:

Аборт — це вбивство зачатої дитини. Бог, обдаровуючи людину плідністю, дав їй можливість народжувати дітей, але не дозволив їй у жодному випадку самовільно вирішувати питання життя чи смерті зачатої людини.

Евтаназія — це вбивство людини задля позбавлення її страждання від болю. У перекладі з грецької це слово означає добра смерть. Евтаназія — це дія або бездіяльність, яка спричиняє смерть, щоб уникнути страждання. Евтаназія є свідомим вбивством людини.

Самогубство — позбавлення себе життя. Це відкинення власного життя — найціннішого дару, який людина отримала від свого Творця. Це відкинення найвищої Божої влади і Його плану любові, відкинення любові до себе та ближніх, заперечення життя, втеча від обов’язків, справедливості та любові.

Навмисне вбивство людини є нехтуванням гідністю людської особи і Божою волею. Оправданим може бути лише позбавлення іншої особи життя як останній з можливих способів захисту себе чи інших від нападника.

П’ята Божа заповідь зобов’язує всіх і кожного завжди і всюди оберігати життя як найцінніший Божий дар та діяти задля його збереження. Закликає нас шанувати людське життя і відповідально ставитися до життя власного та інших.

За книгою: Божі заповіді та Євангельські блаженства (Катехуменат і катехизація дорослих у УГКЦ).
Зображення ілюстративне – Pixabay

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *