Надвірнянський Деканат
Публікації

Різдвяний піст – приготування до Різдва

Share

Триває Різдвяний піст – підготовка до свята Різдва Христового, одного із прекрасних церковних свят. Радість цього свята тиха, але одночасно могутня та всеобіймаюча.

Проте все частіше ми, християни, більшої уваги приділяємо щоденним клопотам, а, готуючись до свят, думаємо про смаколики та різного роду страви, ніж про приготування своєї душі до цього величного свята. У тій біганині ми настільки зайняті, що й не відчуваємо радості від свята, бо забагато сил потрапили на те, що є другорядним.

Різдвяний піст – це час згадати про Церкву, як про спільноту Христових учнів. Адже Тайна Церкви полягає в тому, щоби в ній долати самотність. Нам, християнам, потрібно у ці дні зустрітися та скріпити один одного, заново відчути духовну радість та єдність у спільній молитві та свідчення про те, як Господь діє та допомагає у нашому житті.

Різдвяний піст – це час підготовки до Різдва, а не просто 40 днів, коли слід обмежити себе від певного виду їжі, це подорож разом із мудрецями, котрі прийшли, щоб поклонитись Новонародженому Цареві і принесли Йому свої дари. Саме в цьому основна мета посту: приготувати нас до приходу Христа і принести Йому дари, принести Йому свої добри справи. Адже все, що ми зробили одному із найменших братів, ми зробили Самому Ісусу.

Ми маємо чимало нагод до того, щоб проявити своє милосердя, бо довкола нас є так багато людей, котрі потребують нашої допомоги, потребують нашого доброго слова, потребують нашої усмішки.

А ще ми можемо взяти участь в акціях, котрі в ці дні різдвяного посту проводить наша Церква: «Допоможи Святому Миколаю прийти до дітей-сиріт» та «Різдвяна свічка». Таким чином ми внесемо свою невеличку лепту тим, хто перебуває в самотності та відчаю, хто прагне знайти справжню сім’ї та відчути любов, підтримаємо та подаруємо радість та віру дітям-сиротам, зробимо кращим світ навколо нас та щасливіших тих, про кого немає кому піклуватися.

Адже нам, християнам, так поталанило: Бог не просто відкрив Себе в історії та Святому Письмі. Він Сам прийшов у наш світ і воплотився, щоби розпочати той нелегкий шлях нашого спасіння, котрий приведе Його, нашого Бога, на хрест. Проте сьогодні ми очікуємо народження Божого Сина, перебуваючи в часі різдвяного посту. А піст – це час подвигу, як не дивно це звучить в контексті сучасного життя. І подвиг цей полягає в тому, щоби хоча б на деякий час забути про себе і більше думати про Бога, про спасительний подвиг Христа Спасителя, котрий розпочинається із Його Різдвом.

 

 

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *