3 помилки, які використовує сатана, щоби звести людину

Диявол любить обманювати – нам слід бути дуже уважними, щоби розпізнати його брехню.

«Диявол вам батьком, тож волите за волею батька вашого чинити. А був він душогубець від початку, і правди він не тримався, бо правди нема в ньому. Коли говорить брехню, зо свого говорить, бо він брехун і батько лжі» (Ів. 8:44).

Попереджений – це озброєний

«Попереджений – означає озброєний» – ця старовинна приказка уособлює Біблійну істину. Нас потрібно попереджати, щоби ми не стали жертвою досить підступної форми брехні.

 «Дух виразно каже, що за останніх часів деякі відступлять від віри і пристануть до духів обманних і навчань бісівських» (І Тим. 4:1).

Дух Святий – це Той, Хто попереджує, що будуть і такі, котрі відпадуть від віри в Ісуса Христа, тому що щось інше привабить їхню увагу. Їх приваблять правдоподібні голоси, котрі будуть маніпулювати їхньою увагою та приведуть до того, що люди відпадуть від віри. Їхня віра в Бога буде видаватися доволі втомленим та напруженим заняттям, тому вони почнуть шукати чогось більш «цікавого».

«Останні часи», про котрі говорить нам цей уривок, продовжуються століттями; проте попередження все ж таки залишається актуальним і сьогодні. Ці слова були написані не для невіруючих, а для членів Церкви; вони наголошують на тому факті, що дуже легко людині потрапити на слизьку дорогу брехні, навіть в церковному середовищі.

Попередження приносить надію всім тим, хто буде дотримуватися та прислухатися до нього.

Балансування

Послідовники Ісуса Христа повинні постійно підтримувати баланс, фокусуючи свій погляд тільки на Ісуса. В той час, коли ми переводимо свій погляд на щось інше, наші кроки сповільнюються та стають тяжкими. Якщо ми прагнемо йти за кимось чи за чимось іншим, аніж Бог, ми можемо остаточно зійти із вузької дороги. Опісля буде потрібно докласти чимало зусиль, щоби знову повернутися туди, звідкіля ми прийшли.

Ми можемо йти прямою дорогою, коли будемо фокусувати свій погляд на Ньому, крок за кроком прямуючи за Агнцем, Котрий веде нас: «Ті, що слідують за Агнцем, куди б не пішов» (Одк. 14:4). Ми – послідовники Христа, тому не повинні бути і послідовника диявола. Прийшов час зробити кожному вибір: Христос чи диявол.

«Ідіть за мною, я вас зроблю рибалками людей». І ті негайно кинули сіті й пішли за ним… Вони зараз же, кинувши човна і свого батька, пішли слідом за ним» (Мт. 4:19-20;22).

«Ідучи звідтіля, Ісус побачив мимохідь чоловіка, на ім’я Матей, що сидів на митниці, і сказав до нього: «Іди за мною!» Той устав і пішов слідом за ним» (Мт. 9:9).

«Довідавшись про це, Ісус пішов геть звідси. Слідом за ним пішла сила народу: він оздоровив їх усіх… народ же, довідавшись про це, пішов за ним з міст пішки» (Мт. 12:15;14:13).

Нам слід приєднатися до Христа, розпочати свою мандрівку з Агнцем, куди б Він нас не повів.

Як заманюють злі духи?

Злі духи прагнуть звести Божий народ з істинного шляху. Їх злі наміри – оманливі, маніпулюючі, привабливі та захоплюючі. Демони заманюють людей із місць стабільності в нестійку та нестабільну обставини, щоби зловити їх в сіті своєї брехні.

Ми повинні навчитися викривати демонічні стратегії. Диявол використовує різноманітні способи, діючи через різні обставини, схиляючи нас до помилок та використовуючи ряд стратегій:

Помилка перебільшення – правда, котра обернулося в брехню.

Більша частина перебільшення диявольської брехні, на жаль, вміщує в собі частину правди. «Ти засмучений, правда?» – шепоче він. «Ти ніколи не переживаєш, що зробив для тебе твій брат. І це впливає на твою особистість. Чому б тоді щось не прийняти відносно цього? Чому б тоді не відомстити йому?».

І, справді, ваш брат ранив вас. І, справді, ви засмучені. Все інше – це перебільшення та початок звинувачень. І досить швидко уявна «правда» полонить розум, затьмарюючи істинну правду.

Натяки переростають в мотивацію помститися. Можливо, ви і розпочали день як правдивий послідовник Христа, а закінчите його, перебуваючи в глибокій помилковій думці.

Апостол Павло був роздратований через людей в Церкві Галатії, бо вони так легко потрапили в тенета сатани. Він пише: «О нерозумні галати! Хто вас зачарував, вас, перед очима в яких був зображений Ісус Христос розп’ятий?…Невже бо ви такі безглузді? Почавши духом, завершуєте тепер тілом?» (Гал. 3:1-3)

Помилка у возвеличенні особистого одкровення над Словом Божим.

Це досить сильна та хитра спроба обманути людину, коли вона прагне отримати Боже одкровення і бачить, що інші люди отримали його, а вона – ні. І тоді розпочинається возвеличення особистого одкровення більше, аніж Слова Божого.

Досить часто ми можемо почути: «Це було відкрито йому через самого Ангела, тому це є достовірна істина». «Біблія не може все охопити, тому Бог дає додаткові спеціальні об’явлення, такі як ці». «Особистий досвід ніколи не підводить».

Звичайно, Господь дає конкретні одкровення Своїм людям. Проте не слід ніколи їх ставити вище, аніж написане Слово Боже.

Доповнення – це тільки доповнення. Нам же потрібно вслухатися в слова Святого Письма: «Нехай ніхто вас не позбавляє нагороди – сповидною покорою і служінням ангелам: звертає бо всю увагу на привиди, порожньо надимається своїм тілесним розумом, і не тримається голови, від якої все тіло, – суглубами та зв’язями об’єднане і зміцнене, – яке росте Божим зростанням» (Кол. 2:18-19).

«Дивуюся, що ви так швидко покинули того, хто вас покликав Христовою благодаттю, і перейшли на іншу євангелію; не те, щоб вона була справді інша, але деякі баламутять вас, бажаючи перемінити Євангелію Христову. Та коли б чи ми самі, чи ангел з неба проповідували вам іншу, більше за те. ніж ми вам проповідували були, нехай буде анатема! Як ми казали перше, так і нині повторяю: Коли хтось вам проповідує іншу Євангелію, ніж ту, що ви прийняли, – нехай буде анатема» (Гал. 1:6-9).

Люди дуже легко ведуться на поклик нового захоплюючого послання чи його посланця, які нерідко говорять: «Ну, що ж, якщо я сам можу чути Бога, мені не потрібно уділяти багато уваги істині Божого Слова, бо все, що я знаю є істина, яку я чую, адже мені це посилає Сам Господь». Вони навіть можуть користуватися словами Біблії: «І вуха твої почують слова позад тебе: «Ось дорога, ідіть нею!» – коли ви зійдете праворуч, а чи ліворуч» (Іс. 30:21).

Іноді ми потрапляємо в різні ошукані об’явлення через відчай. Ми так сильно бажаємо зцілитися, так прагнемо побачити чудо, що чіпляємося за слова, котрі походять зовсім не від Бога. Наші, в емоційному плані, слабкі та немічні сторони перетворюються на відкриті двері для різноманітних підступних та фальшивих ворожих об’явлень.

Це слизька дорога. Тому так багато в наш час людей є втягнені  в різноманітні секти та культи. Втративши духовну рівновагу, вони втратили Бога та стали легкою здобиччю сатани.

Помилка гордого самовисування.

Диявол любить переконувати людей, що вони кращі за інших. Навіть, коли Біблія чітко та ясно говорить: «не залишаймо своїх зібрань» (Євр. 10:25), такі люди вважають, що вони занадто великі для звичайного спілкування в простій Церкві. Вони нікому не підкоряються, підносячись своїми знаннями, досвідом чи матеріальним становищем.

Єдиними ліками для всіх нас стає смирення. «Бог гордим противиться, смиренним же дає благодать» (Як. 4:6).

Фото: pixabay

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *