Надвірнянський Деканат
Духовні науки

Отче Небесний, прости наш гріх та зціли нашу землю….

Share

В світі, котрий поглинула пандемія коронавіруса, нам, християнам, потрібно не впадати у паніку, а зачинивши свої двері, молитися, пам’ятаючи  такі слова Христа: «Бо де двоє чи троє в Ім’я Моє зібрані,- там Я серед них» (Мт.18:20).

В нашому світі, де панує голод, потопи та пожари, хвороби та смерті, наш Небесний Отець з нами, співчуває та підтримує, і чекає, коли ми покличемо Його на допомогу, впавши на коліна в гарячій та щирій молитві. Ми маємо зрозуміти та усвідомити, що тільки Він Один перебуває на престолі Своєї слави, на небесах, керуючи всім сущим на землі: «І бачив я Господа на високім і піднесенім престолі; поли Його риз наповнювали храм» (Іс. 6:1). Ми маємо усвідомити, що тільки Він є Богом милосердя, благодаті, вірності та любові: «Бог милосердний і ласкавий, нескорий на гнів, многомилостивий, і вірний» (Вих. 34:6). Його вуха відкриті для нашого крику: «Господь почує, коли візву до Нього» (Пс. 4:4). Його очі завжди чатують над нами: «Очі Господні на праведних; вуха його – на їхній заклик» (Пс. 34:16). Його руки готові обійняти кожного із нас і пригорнути: «Куди мені піти від духу Твого? Куди мені втекти від обличчя Твого? Зійшов би я на небо – Ти там єси, ліг би я у Шеолі – і там Ти. Взяв би крила зірниці, осівся б на край моря, – і там рука Твоя мене б водила, і Твоя десниця мене б тримала» (Пс. 139:7-10). Господь завжди з нами. Він нас тримає, Він нами опікується, Він заспокоює наші залякані серця, Він дарує Свій Дух, щоби ми заспокоїлися і забули свій страх.

Молячись про спокій та зцілення, ми повинні запитати себе: чи може цей підступний та смертельний вірус стати причиною духовного пробудження людей, націй та народів? Чи не намагається Господь таким чином привернути нашу увагу до Себе, закликаючи «не надіятися на князів, на синів людських, бо у них немає спасіння» (Пс. 145:3). Що й бачимо в теперішній час, коли людина створила цей страшний вірус, а він взяв та й вийшов з-під її контроль. І помирають тисячі, і хворіють мільйони, а людина й дальше не може його приборкати. Чи не час кожному із нас прокинутися і взяти відповідальність за своє життя і життя інших людей тільки на себе, довірившись Богу, слухаючи порад лікарів та настанов Церкви? І запитати себе: хто в цьому винен? Чи ми не нехтуємо та переступаємо всі можливі Заповіді? Чи ми не прагнемо внести свої корективи у всі можливі, встановлені Богом інститути? Церковний шлюб, позашлюбні відносини, знищення життя, котре створив Господь і котре носить Його образ та подобу, світське життя, котре забуває про існування Бога, Його пошану та прославу.

Ми, люди, проганяємо Бога з усіх сфер свого життя, покладаючи тільки на себе та свої нікчемні сили. Ми, люди, покладаємося тільки на свої інстинкти, забуваючи про свою важливу місію та призначення: бути дітьми Божими. Настав час прикликати до Господа, беручи за приклад молитву Даниїла: «Я обернув обличчя моє до Господа Бога й приготувався до молитви й благання в пості, волосяниці й попелу, й молився до Господа, Бога мого, і сповідався, кажучи: «О Господи, Боже великий і страшний, Який зберігаєш союз і ласку для тих, що Тебе люблять і пильнують Твої веління! Ми согрішили, вчинили несправедливість, поводилися зле, бунтувались і відступили від Твоїх велінь і Твоїх заповідей… І Господь стежив за отим нещастям і наслав його на нас, бо Господь, Бог наш, справедливий у всіх ділах Своїх, що їх чинить; але ми не слухали Його голосу… Тож тепер, Боже наш, вислухай молитву слуги твого та його благання, і воззри обличчям Твоїм ласкавим на спустошену Твою святиню, заради Тебе самого, Господи… Господи, вислухай! Господи, прости! Господи, зваж і вчини; не забарися – задля Тебе самого, Боже мій, бо Твоє ім’я прикликано на Твоє місто й на народ Твій!» (Дан. 9:1-19).

Господи, наш Небесний Отче, «ми согрішили, вчинили несправедливість, поводилися зле, бунтувались і відступили від Твоїх велінь і Твоїх заповідей». Ми так часто цінуємо гроші, розваги, технології, наркотики, алкоголь, їжу, телебачення, популярність до самих себе, але тільки не Тебе. Ми так часто відкидаємо Твоє існування як Єдиного, Істинного, Живого Бога, нашого Творця, перед Котрим ми маємо скласти звіт зі свого життя, але живемо так, ніби наше життя – це якась випадковість, без жодного призначення, мети та сенсу. Ми так часто впадаємо у гордість та егоїзм, що перестали бачити потреби та біди інших людей. Ми відкидаємо Твої благословення, Твій захист та порятунок. Ми створили собі так багато божків, що Ти став для нас непотрібним та зайвим, адже Твої Заповіді такі важкі. Ми відкинули істину та правду, а прийняли брехню та несправедливість.

   Чи можемо ми виправити свої гріхи, ми можемо повернутися до правдивого Бога? А це залежить від кожного із нас. Коли ми визнаємо свої гріхи, коли благатимемо Бога про змилування та прощення, то Він повернеться до нас, поспішить та спасе. Ми не маємо нікого, хто б допоміг нас вистояти під час цієї епідемії, окрім єдиного Бога. Благаймо Його, закликаючи: «Допоможи нам, Господи Боже наш, бо ми тільки на Тебе Єдиного надіємося, ми тільки Твоїм Святим Ім’ям зуміємо вистояти та перемогти цього масштабного, невидимого ворога». «І Господь знищить небезпеку і врятує нас» (ІІ Хр. 14:11). Адже Він дав обітницю царю Соломону: «Коли я замкну небо й не буде дощу, й коли звелю сарані пожирати край або нашлю чуму на народ мій, і коли мій народ, що зветься моїм ім’ям, упокориться, буде молитись та шукати обличчя мого й навернеться від своїх лихих доріг, то я почую з неба й прощу гріхи їхні й вигою їхню землю. Віднині очі мої будуть відкриті й вуха мої будуть сприймати молитву на кожному місті» (ІІ Хр. 7:13-15).

Ми маємо просити Бога почути наші молитви, простити наші гріхи, зцілити нашу землю, врятувати та підтримувати всіх хворих. Господи, спаси і допоможи нам вистояти і перемогти Твоїм Святим Ім’ям!

Фото ілюстративне: PIXABAY

Share

2 thoughts on “Отче Небесний, прости наш гріх та зціли нашу землю….

  • Сильна стаття !!
    Дати та розповсюдити б її на всіх наших каналах і друкованих ЗМІ. Можливо би тоді люди дійсьно схаменулись і навернулись своїм праведним (?) життям до Бога.
    Бережи нас всіх, Господи, від цієї та інших хворіб, видимих і невидимих ворогів наших.
    Автору чи перекладачу велике спасибі.

    Відповідь

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *