І змінювалися царі і царства….

Share

Бог, Котрий змінював царів та царства, не зупинився, але й надалі творить та змінює рух людської історії.

Ми читаємо й на власні очі бачимо, як змінюються народи: зупиняються ворожнечі, підписуються мирні акти, і це все відбувається – з незвичайною швидкістю. Богові відома кожна подія, кожен союз, кожна людина ще до того, як був створений Всесвіт. Бог, Котрий змінював царів та царства, не забрав Своїх рук зі штурвалу історії.

Повномасштабна картина людського життя. Бог діє як на мікрорівні нашого індивідуального життя, так і на макрорівні світових подій. І не важливо чи це тільки вибори, чи жах коронавірусу, чи закони, котрі торкаються глибин людської душі, чи мирні акти, – у Бога завжди є масштабніший сценарій, котрий розіграється на глобальній сцені.

Маючи, з однієї сторони, Біблію, а з іншої – спостерігаючи за поточними подіями, ми можемо тільки молитися і спостерігати, як Бог діє в народах. Ми бачимо, як Господь веде наш світ, й нас самих, до тієї цілі, котра написана у Біблії. І це дивовижно: бо у кожного із нас є на поличці книга-путівник, котра готує нас до майбутніх подій.

Бог послідовно діяв через царів та правителів, через племена та народи, діяв через жахливі катаклізми та вигнання і через надзвичайні, подиву гідні, чуда. І немає в історії людського роду жодного збігу подій чи якихось випадковостей: Колумб відправився через океан і відкрив ворота в нову безпечну гавань; римляни побудували чудову мережу доріг по цілій великій римській імперії саме в той час, коли апостоли розпочали свою мандрівку, проповідуючи та несучи Христове Євангеліє; війни та голод; світові прориви в медицині та досягнення в науці – все стається в результаті Божої волі. Господь демонструє нам Свою волю і підводить до виконання Своїх задумів.

Щаслива наша мета. Роздумуючи над останніми часами, ми усвідомлюємо, що попереду нас чекають важкі та жахливі події. І ми починаємо боятися і переживати, бо знаємо, що без Бога самі не справимося. І це беззаперечно: бо тільки тоді, коли ми будемо наслідувати приклад Христа, ми зможемо побачимо, що попереду нас чекають славні події та радісний кінець, попереду Царство Боже.

  «І станеться: в останні дні гора дому Господнього буде встановлена як вершина гір і буде вивищена над пагорбами. Народи попливуть до неї. Сила народів піде й скаже: «Ходіть, зійдемо на Господню гору, до дому Бога Якова: він своїх доріг навчить нас, і ми його стежками будемо ходити, бо то з Сіону закон вийде, Господнє слово – з Єрусалиму». Він між численними племенами буде судити, і про могутні народи буде вирішувати, ген-ген далеко. Вони перекують свої мечі на рала, на серпи – свої списи. Народ проти народу не буде меча піднімати, ані не будуть більше вчитися воювати» (Міх. 4:1-3).

Зображення ілюстративне: anncapictures із сайту: Pixabay

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *