Роздуми на неділю самарянки

Share

Людська природа так побудована, що з самого народження і до смерті, людина потребує їжі та води. Здорова людина може прожити без їжі, за деякими оцінками, приблизно тиждень, без води – менше, десь біля трьох днів. А на півдні, в пустині, на Ближньому Сході вона може померти за кілька годин від спраги.

Головна жага людства впродовж усієї історії – це забезпечення життя, боротьба за воду та хліб. Люди вважають, коли буде вдосталь їжі, буде добра медицина, тоді всі будуть щасливі, буде вічна радість та справедливість на землі.

Сьогодні Господь говорить про щось інше. Він говорить про живу воду: «А хто питиме воду, що Я йому дам, прагнути не буде повік, бо вода, що Я йому дам, стане в нім джерелом тієї води, що тече в життя вічне» (Ів. 4:14). Люди багато піклуються про матеріальне, але це не приносить їм щастя. Більш того, ми бачимо приклади того, як турбота про матеріальне, приносить великі розчарування, падіння цілих держав, народів. Адже тут люди забувають про найголовніше: Господь говорить про інше, вічне та радісне життя.

Дві тисячі років назад люди також жили, турбуючись про їжу та воду. І несподівано приходить Вчитель, Котрий повністю відкидає їх уявлення про сенс життя, про силу, котра керує людським життям, про все те, що корисне для душі людини, і про єдність із її Творцем.

«А хто питиме воду, що Я йому дам, прагнути не буде повік, бо вода, що Я йому дам, стане в нім джерелом тієї води, що тече в життя вічне» (Ів. 4:14). Джерело вічної води всім нам подає Христос. Прийняти його ми можемо тільки з вірою та любов’ю. Той, хто буде пити із цього джерела, зможе ділитися цим благодатним даром з іншими.

Діалог між Христом та самарянкою – це діалог між нами та Христом. Своїм життям, своєю вірою ми схожі до самарян, а не до Божого народу. Ми так схожі до тих людей, котрі щось знають про Бога, але дальше продовжують жити у гріхах, звичках, звичаях. Ми повинні турбуватися про спасіння душі та вічне життя. Всіх нас Господь посилає у світ благовістити любов, істину, направляти на добру дорогу до Бога.

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *