Як правильно очікувати на Христа готуючись до Різдва

Share

Ще пару днів і весь християнський світ буде святкувати Різдво Христове. У ці дні кожна християнська сім’я по-особливому готується до зустрічі із Дитятком Ісусом. Проте ніхто так сильно не очікує Різдва, як наші діти. Адже вони завжди так щиро, по-дитячому, очікують на прихід Спасителя світу. Вони вірять в чудо. Вони хочуть відчути це чудо. І вони очікують його з нетерпінням.

Очікують так, як дві тисячі років назад його очікував один сивочолий старець в Єрусалимі. Адже йому Господь заповів, що той не помре, доки не побачить Різдво Месії. Усі ми добре знаємо історію цього старця, хоча він продовжує залишатися непомітним у ці святкові різдвяні дні.

Ми також очікуємо і бажаємо, щоби Господь так по-особливому прийшов у наше життя і приніс нам Свої щедрі благословення. Всі ми бажаємо, щоби Він наповнив Своєю присутністю наше життя, наші сім’ї, наші домівки.

Як тоді ж ми маємо готуватися до зустрічі із новонародженим Ісусом? Як маємо, через усі страхи, жахіття війни, розчарування та відчай, не пропустити народження Того, Хто здатен перемінити не тільки нас самих, але й увесь світ?

Очікуймо народження Ісуса в чистоті та праведності свого життя.

Чистота та праведність – це характеристики тих людей, котрі жили у правильних відносинах із Богом, погоджуючись у всьому з Його волею.

Ці характеристики притаманні багатьом особам Різдвяної історії. Якщо ми уважно прочитаємо Євангеліє про народження Ісуса Христа, то побачимо, що «праведними» є Захарія та Єлизавета, котрим ангел сповістив про народження Івана Хрестителя. «Вони були обидва справедливі перед Богом і виконували всі заповіді та накази Господні бездоганно» (Лк. 1:6). Євангелист Матей називає Йосипа «праведний»: «Йосиф, її чоловік, бувши праведний і не бажавши її ославити, хотів тайкома її відпустити» (Мт. 1:19).

Усі ці персонажі побачили Різдво Христове, бо їхні серця були «праведними» перед Богом. Якщо ж наші очі будуть нечистими – ми не побачимо Ісусове народження. Якщо наші серця будуть нечистими – ми не відчуємо Господній прихід. Якщо наші руки будуть нечистими – ми не зуміємо доторкнутися до Божої присутності. Так, як це зробили інші особи із Різдвяної історії: ані релігійні лідери, ані Синедріон, ані первосвященники, ані фарисеї не змогли зрозуміти й відчути Різдво, бо їхні діла і їхні серця були злими й нечистими.

Очікуймо народження Ісуса з великим бажанням.

Праведний Симеон смиренно прийняв Божу обітницю й з великими бажанням очікував того часу, коли прийде Месія та принесе визволення багатостраждальному народу Ізраїля.

Симеон очікував на цей час з великим бажанням, ентузіазмом, ревністю та захопленням. Адже просто очікувати на народження Сина Божого – цього нам недостатньо. Господь хоче побачити нашу ревність. Він хоче пробудити у нас щире бажання зустріти Того, Хто здатен принести чудо у наше життя.

Очікуймо народження Ісуса з натхненням, спокоєм та вірою.

Симеон очікував зустрічі з Месією натхненно. Ми читаємо: «Він прийшов Духом у храм. І як батьки вносили дитя-Ісуса, щоб учинити над ним за законним звичаєм» (Лк. 2:27). Він йшов у храм, знаючи, що у цей день Господь зробить щось особливе в його житті.

Симеон очікував зустрічі із Месією у спокої та переконаності у вірності Божій: «Нині, Владико, можеш відпустити слугу твого за твоїм словом у мирі, бо мої очі бачили твоє спасіння, що ти приготував перед усіма народами; світло на просвіту поганам, і славу твого люду – Ізраїля» (Лк. 2:29-32).

Очікувати зустрічі із новонародженим Христом потрібно у цілковитому спокої та вірі, із чистим та чесним серцем, з великим бажанням та натхненням, і тоді ми гідно зустрінемо народження Божого Сина.

Зображення ілюстративне – Pixabay

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *