Надвірнянський Деканат
Новини Деканату

Катехитки із Надвірнянщини взяли участь у формаційних курсах для катехитів

Share

Сьогодні, 17.07.2021 р. Б., у реколекційному домі села Дора (урочище Товстий Діл) відбувся  формаційний курс для катехитів, який організувала Катехитична комісія Коломийської єпархії УГКЦ.

Формаційний курс відвідали катехити та вчителі християнської етики із: Надвірнянського, Яремчанського, Ланчинецького, Пнівського протопресвітеріатів.

Зустріч розпочалася із напутнього слова та Архиєрейського благословення Кир Василія Івасюка, правлячого Архиєрея Коломийської Єпархії. Звертаючись до присутніх, Владика Василій наголосив: «Кожному із вас ще при народженні Господь дав певні завдання й задатки вчителювання. Тому ви маєте пам’ятати, що, як добрі батьки дбають про виховання та добробут своїх дітей, так і ви повинні дбати про поширення Слова Божого серед людей та бути добрими помічниками своїм священникам. Бо катехиза – це не тільки те, про що ви повинні розказувати, чого навчати, про що свідчити тільки у певні періоди тижня, а постійний спосіб вашого життя. Ваше життя, ваша поведінка, ваша постава має світитися, немов той світлячок, вказуючи іншим дорогу до Бога. І так маєте жити постійно, бо не знаєте, коли Господь покличе до Себе, щоби дати звіт за ціле своє життя та за тих, кого ви навчаєте та провадите до Бога».

Формаційний курс ділився на два блоки.

Перший блок наук: «Біблійні принципи вчителювання» провів отець-ліцензіат Захар Михасюта (Керівник комісії УГКЦ у справах мирян),  котрий наголосив на важливості Христових слів: «Ідіть, отже, і зробіть учнями всі народи: христячи їх в ім’я Отця і Сина, і Святого Духа; навчаючи їх берегти все, що Я вам заповідав. Отож, Я з вами по всі дні аж до кінця віку» (Мт. 28:19-20). Також  о. Захар зауважив: «Катехит постійно повинен вчитися та вчити. Він має подбати про своє самовдосконалення та зріст. І не зупинятися на півдорозі до Бога, а постійно рухатися до Нього. Також важливо катехитові мати перед собою приклад того найкращого Учителя, Яким є Ісус Христос, й до Нього прямувати».

Другий блок  наук:  «Святі Таїнства як впровадження і життя в Христі» провів отець-ліцензіат Ігор Андрусяк, який наголосив на важливості та величі Святих Таїнств: Хрещенні, Миропомазанні, Євхаристії та Покаянні. Також о. Ігор зазначив: «Милосердний Господь завжди випромінює любов до людини й чекає її навернення та покаяння. Людина ж, замість того, щоби бути із Богом, відвертається від Нього, відкидає Його любов та милосердя. Кожна Свята Тайна привертає нас до Бога, повертає втрачене через наші гріхи синівство, дарує Вічне Життя, силу й печать Святого Духа, допомагає людині зрозуміти силу Божу, Його любов та всепрощення».

Між науками катехити та отці ділилися своїм досвідом, прикладами із власного життя,  спільними напрацюваннями, враженнями, думками та побажаннями.

На завершення всі спільно помолилися Молебень до Христа Чоловіколюбця. Опісля кожен катехит отримав сертифікат про проходження формаційного курсу.

Катехитка Світлана Гаврилюк

Фото: Пресслужба Коломийської єпархії

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *