Надвірнянський Деканат
Проповіді

Що є найважливіше в Божому Законі?

Share

Проповідь на 15-ту Неділю по Зісланні Святого Духа

Запитання, з яким звертається законовчитель до Ісуса: «Учителю, котра найбільша заповідь у Законі» (Мт. 22:26) є актуальним і для нас, бо в кожної людини виникає запитання: «Що є найважливіше в Божому Законі, що зробити, щоб спасти свою душу, чи, взагалі, у чому полягає сенс людського життя?».

Від того, яку ми дамо відповідь на ці запитання – залежить те, як ми проживемо своє життя. Дехто вірить, що життя – це просто сукупність труднощів та випробувань, які нам потрібно витерпіти та подолати. Для такої людини життя – це тягар. Інші вірять, що наше життя дано нам для розкошів та розваг. Така людина буде стрибати від однієї насолоди до іншої, допоки, вкінці-кінців, все не завершиться гіркотою. Той, хто вірить, що життя – це шлях зростання у досконалості та початок Царства Небесного, знайде в своєму серці мир та любов.

Єврейський психолог Віктор Франкл, перебуваючи у концентраційному таборі під час ІІ Світової Війни, намагався вижити як і всі інші. Він спостерігав за поведінкою ув’язнених. Частина в’язнів не могла примиритися з тим, що з ними сталося, не змогла віднайти сенс у своїх стражданнях та втратила віру, з часом їх охоплював відчай, вони втрачали будь-яку надію та помирали, проклинаючи своє жалюгідне життя. Інші – вірили, що Бог посилає їм страждання, щоб виправити людей, для них це означало, що прийде час, що їхні терпіння та страждання завершиться тільки потрібно ще трохи потерпіти та почекати до кінця. Вони переносили свої скорботи, не втрачаючи віри та надії, мало того, саме з віри та надії вони черпали силу, щоб вижити. На відміну від тих, хто загинув, ці, що вижили бачили істинний сенс свого життя…

В часи Спасителя дві релігійні групи: садукеїв та фарисеїв стверджували, що знають у чому є сенс людського життя. Вони вважали себе правовірними юдеями, тому відповіді на це питання шукали в Святому Писанні.

Садукеї були консерваторами у своїх поглядах та вважали, що все, що не записане в законі Мойсея є неважливим. Для них усі 613 заповідей Мойсеєвого закону були обов’язковими для виконання в повсякденному житті. Якщо б садукея запитати: «У чому сенс життя?». Він би відповів: «Запам’ятай та виконай 613 заповідей закону».

Фарисеї пішли іншим шляхом. Вони, вивчаючи та тлумачачи закон, намагалися роз’яснити як його застосувати у кожному окремому випадку людського життя. З часом одні тлумачення накладалися на інші тлумачення, так що фарисеї не спростили розуміння волі Божої, але ще, навпаки, більш його ускладнили. На питання про сенс життя фарисеї відповів би: «Крім 613 заповідей закону слід запам’ятати та виконати цілу бібліотеку тлумачень та коментарів до цих заповідей».

Відповідь Христа відрізняється від відповідей садукеїв та фарисеїв. Вона змінила розуміння Слова Божого. Колись електронно-обчислювальна машина займала величезну кімнату, а зараз цілий комп’ютер поміщається на людській долоні. Саме це зробив Христос із Мойсеєвим законом, взявши десятки томів Священного Писання, взявши сотні томів тлумачень та коментарів, Спаситель сформулював суть Слова Божого кількома простими словами: «Люби Господа, Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю… Люби ближнього твого, як себе самого» (Мт. 22:37-39).

Господь в черговий раз пригадує нам із вами, що найважливішою чеснотою для християнина є любов. Тому апостол Павло, пишучи до Коринтян, говорив такі слова: «Тепер же зостаються: віра, надія, любов – цих троє; але найбільша з них – любов» (Кор. 13:13). У вічності віра та надія будуть лишніми, залишиться тільки любов. Тому нам слід з особливим старанням дбати про цю чесноту любові, бо, якою є наша любов до Бога на землі, такою буде і радість у Вічності.

Джерело: Сайт парафії Святого Миколая с. Гвізд

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *