Вхід Господній в Єрусалим

Здавалося б, що тут такого незвичного та дивного: Ісус входить в ворота міста, в якому Він і до цього бував чимало раз. Проте цього разу мешканці Єрусалиму зустріли Його так, як ніколи і нікого не зустрічали: радіючи, вони кидали Йому під ноги пальмові гілки і вигукували: «Осанна!», що означає «Спаси!». І тільки Він один знав, навіщо прийшов в Єрусалим. Адже з цієї події почався відлік Його останніх земних днів.

Чому жителі Єрусалима так торжественно зустрічали Ісуса? Вони були впевнені, що прийшов визволитель єврейського народу від римського панування. У той час Юдея була в складі Римської імперії, а євреї очікували, що прийде хтось, хто прожене римлян з їхньої країни і стане царем вільного Ізраїлю. Проте самі ж вони не усвідомлювали, що Царство Його – «не від світу цього».

Жителі Єрусалиму зустрічають Спасителя Христа з торжеством і радістю, бо очікують, що Він звільнить Свій народ від політичного гніту; і коли виявиться, що Спаситель прийшов звільнити людей і весь світ від гріха, від неправди, від відсутності любові, від ненависті, тоді від Нього відвернуться з гіркотою, розчаруванням, і ті, хто так урочисто Його зустрічали, стануть на сторону ворога.

 Тому через кілька днів ті, хто зустрічали Христа біля воріт Єрусалима, будуть кричатимуть римському прокуратору Понтію Пилату: «Розіпни Його!» – наполягаючи на тому, щоб Ісус був страчений.

Напередодні Ісус здійснив одне з найвідоміших чудес – воскресив Свого друга Лазаря на четвертий день після його смерті. Це відбулося в селищі Витанія, недалеко від Єрусалиму, на одному зі схилів Оливної гори. Почувши про це чудо і переконавшись в його реальності, багато людей пішло за Христом. До того ж юдеї очікували, згідно з пророцтвами, що Месія і Спаситель Ізраїлю повинен з’явитися саме на Пасху, тому така сила людей зустрічала Його, як Месію і Спасителя.

У Витанії Ісус попросив учнів привести Йому осля, щоби на ньому їхати в  Єрусалим. Таким чином сповнилося пророцтво Захарії: «Радуйся вельми, о дочко Сіону! Викрикуй, о дочко Єрусалиму! Ось цар твій іде до тебе, справедливий і переможний, смиренний і верхи на ослі їде, на осляті, на молоденькій ослиці» (Зах. 9:9).

Оскільки відбувалося ця подія напередодні Пасхи, то  в Єрусалимі зібралося багато народу на її святкування. Юдейські первосвященики були вкрай незадоволені. Вони і раніше не палали любов’ю до Христа, але тепер твердо вирішили з Ним розправитися. Тим більше що, прийшовши в Єрусалим, Христос пішов до Єрусалимського Храму і вигнав звідти торговців і міняйлів: вони продавали голубів для принесення в жертву і міняли римські гроші на спеціальні монети – тільки такі монетами можна було жертвувати в юдейському Храмі. Христос сказав їм: «Написано: Дім мій домом молитви буде зватись, – ви ж чините з нього печеру розбійників» (Мт. 21:13). Тоді первосвященики не змогли зупинити Його: вони побоялися народного гніву.

Потім Ісус зцілив хворих. Народ із захопленням слухав Його проповіді і спостерігав за Його вчинками.

Юдейських первосвящеників це призвело в ще більше обурення. З цього дня і почалася їх відкрите протистояння з Христом: вони робили все, щоб Спаситель був відданий під суд римського прокуратора і розп’ятий на хресті.

Ісус же разом зі Своїми учнями і послідовниками повернувся до Витанії. Він знав, що з цього дня розпочався відлік Його останніх днів на цій землі…

В Витанії Христос переночував, а наступного дня почалося те, що ми називаємо Страсним тижнем…

Можливо Вас зацікавлять ці публікації:
Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *