Три дороги до Бога

В «Щирих розповідях прочанина» говориться про те, що до Бога ведуть три дороги: раба, наймита та сина. Коли людина стримується від гріха через страх перед муками, то такий шлях – це шлях раба, котрим керує страх перед покаранням. Такий шлях не приносить успіху та плодів у духовному житті.

Шлях наймита пов’язаний із бажанням заробити собі нагороду. Бог, натомість, хоче, щоб ми до Нього йшли шляхом сина: із любові до Бога жили праведно.

В минулому, можливо, до Бога і вели ці три дороги. Проте сьогодні нам зрозуміло, що перша та друга ведуть в нікуди, йдучи ними ми можемо прийти тільки до нервового  зриву, згубити себе та своїх ближніх. Тим не менше, ми продовжуємо і далі лякати один одного тим, що Бог нас покарає. Нерідко ми говоримо: «Бог покарав», – це ми кажемо про людей, у яких щось трапилося, якщо ми вважаємо, що вони заслуговують на покарання. І виходить, що ми боїмося Бога, як колись греки боялися Зевса, єгиптяни – Амона, римляни – Юпітера. І при цьому навіть не помічаємо, як помалу скочуємося до поганства.

Тим не менше, без страху Божого неможливо обійтися. Цей вираз зустрічається в Біблії дуже багато раз. Тільки потрібно розуміти, що це таке страх Божий та чого він нас вчить. Страх Божий вчить мудрості (Прит. 15:33), відводить від зла (Прит. 16:6), веде до життя (Прит. 19:23) та полягає в тому, щоби ненавидіти зло (Прит. 8:13). Страх Божий – це не жах перед Богом і не страх перед покаранням. Бог не спостерігає за нами, але ми дуже легко можемо завдати йому болю.

Наприклад, ми боїмося вовка чи якогось іншого хижака, але також ми боїмося налякати чарівних метеликів якимось голосним вигуком чи різким рухом. Хтось може боятися батька чи матір, тому що вони можуть покарати різкою, а хтось інший боїться своїх батьків засмутити. Ось та різниця між людським страхом перед чимось страшним та тим страхом, який ми називаємо – страх Божий.

Дуже часто в своїх відносинах із Богом ми вибираємо саме шлях раба. Можливо, тому що протягом довгого часу ми залишалися рабами і сьогодні нам досить тяжко позбутися тієї рабської психології.

Перед кожним із нас є ці три дороги: раба, наймита та сина. Яку ж вибрати залежить від кожного із нас…

Можливо вам буде цікаво також почитати:

Визволення від страху

Страх Божий. Що це означає?

Раби Божі

 

 

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *