Надвірнянський Деканат
Духовні науки

Відпочиваймо під Господнім захистом

Share

Бувають такі ночі, коли гасне світло і в будинку стає тихо, здається, що мирна тиша опускається на все навколо – тільки не на нас самих. Тисячі думок не дають заснути: незакінчена робота, переживання за дітей, турботи та клопоти завтрашнього дня.

Здається заснути так просто. Проте, як каже цар Соломон: «Господь дає сон улюбленим своїм» (Пс. 127:2).

Спокійний та тихий розум.

Псалмоспівець знав, як легко клопоти, переживання та ще тисячі різних причин можуть прогнати сон. Він, як і ми, довгими годинами лежав на ліжку, і знав, що іноді Бог, Котрий дає Своїм улюбленим сон, може легко забрати його.

І Соломон, і Давид, та інші псалмоспівці знали, що сон можливий навіть у найбільш надзвичайні ночі. І тоді, коли вони ходили в пустині: «Я ліг собі й заснув, і пробудився, – бо Господь мене зберігає» (Пс. 3:6). І тоді, коли вони сумували та переживали: «Лиха біда вчепилася до нього! І де раз ліг, то більш уже не встане» (Пс. 41:9). І тоді, коли клопоти майбутнього життя захлинали їх: «Коли Господь повернув сіонських бранців, немов би сон ми бачили, так було з нами. Тоді уста наші сповнилися сміху радості язик наш. Тоді проміж народами загомоніли: «Велике діло вчинив Господь над ними» (Пс. 126:1-2). Переживаючи усе, вони могли покладати усі свої клопоти та турботи на Господа, і засинали. Псалмоспівці знали, що спокійний розум можна мати навіть тоді, коли життя навколо них не було таким.

Господь – твій щит.

«Я ліг собі й заснув, і пробудився, – бо Господь мене зберігає» (Пс. 3:6).

У Давида були усі основи для переживань. Вигнаний з Єрусалиму він тепер біжить по пустині, його переслідують, як хижу тварину. І все ж Давид заснув без жодних проблем. Адже його віра у Господа долає усі переживання, сумніви та тривоги: «Я голосно візвав до Господа, і він вислухав мене з гори святої Своєї» (Пс. 3:5).

Давид, цар Ізраїлю, знав, що коли Господь буде перебувати на Своїй горі, тоді і його життя зміниться. Тому не дивно, що він міг стати навіть у пустині. Він нічого не боявся, бо знав, що Господь біля нього. Вночі Він – «щит навколо нього», а вдень – «підносить голову його». Наші клопоти, турботи та переживання можуть бути багаточисельними і перебувати поруч. Проте, не забуваймо, що наш Господь – могутній і Він знаходиться біля нас, найближче.

Господь – твій Пастир.

«Господь – мій пастир: Нічого мені не бракуватиме» (Пс. 23:1).

Та чи пам’ятаємо ми цю істину? Адже буває і так, що ми не довіряємо Богові як своєму Пастирю.

В такі ночі ми можемо тільки бажати того, що «мені нічого не буде бракувати», бо «Господь – мій Пастир». Особливо, коли завтрашній день сповнений своїми потребами, випробуваннями та клопотами, котрі не під силу нам нести. І тоді Господь дає нам Своє Слово, яке стає для нас тією палицею, котра керує нас до зелених пасовищ.

Якщо Господь буде нашим Пастирем, то усі наші потреби, клопоти та переживання будуть для нас тією пір’їнкою. І, які б випробування не приносили б для нас майбутні дні, Його турбота справиться з усіма ними.

Господь – твоя розрада.

«Він число зір лічить і кожну поіменно називає» (Пс. 146:4).

Серед багатьох видів переживань, котрі відчували псалмоспівці ночами, клопоти та турботи були найпоширенішими. Бо вони викликають тривожність та безсоння нашого серця.

Псалмоспівець продовжує підбадьорювати: якщо Господь дає імена зіркам, то Він, звичайно, ніколи не опустить смуток, тривогу та клопоти Свого дорогого народу.

Його турбота та увага відгукується на наш біль: «Розбитих серцем Він зціляє і перев’язує їх рани» (Пс. 146:3). Так, як Він знає імена кожної зірки, Він знає наші приховані клопоти, наші невідомі болі. І Він стає для Свого народу великим Лікарем сердець та ран.

Господь – твоє життя.

«А я в моїй правді твоє лице побачу і, проснувшися, насичусь твоїм видом» (Пс. 17:15).

Коли сьогодні ми будемо лягати спати, руки нашого Господа будуть тримати нас у безпеці. І в Його руках ми віднайдемо тишу, здатну заспокоїти будь-який гам та шум. Бо Він Той, Хто є для нас Захистом, Щитом, Пастирем, Утішителем, Вічним Життям.

Зображення ілюстративне: Daniela DimitrovaPixabay

Share

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *